Wat we doen

Op deze pagina vind je programma's die al eens door leden van dit collectief zijn ontwikkeld en uitgevoerd. Soms werken wij samen aan opdrachten, soms individueel. De programma's zijn allemaal op maat gemaakt voor verschillende organisaties, en dienen ter inspiratie. Wanneer je enthousiast wordt of een programma hebt gezien wat je aanspreekt, neem dan contact met ons op! We kunnen onderstaande programma's mogelijk iets bijschaven, zodat ze ook passen in jouw context. Maar we ontwikkelen nog liever, na een sparsessie, een totaal nieuw programma wat past in jouw context!

 

Expositie 'SCHEP' - De Dakloze Theologen

In het laatste weekend van augustus '22 organiseerden we als collectief expositie 'SCHEP'. Een expositie in het Langhuis Zwolle, waar werk van ons te zien was. Van installaties tot poëzie. En van rituelen tot kleine getekende kaartjes. Om in dat alles een glimp te zien van op welke manier wij theoloog (willen) zijn.


 

Troostkaarsjes - Bastiaan van de Berg

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar hebben we alle 1100 graven op een begraafplaats verlicht met een kaarsje. Als teken dat het licht sterker is dan het duister. Hemel en aarde kwamen even bij elkaar. In opdracht van Protestantse Gemeente Vaassen.


 

 

Zin in Kunst - Rosanne Hofman en Rik Zweers

Een lesmodule die is gebaseerd op oefeningen met conceptuele methodieken uit de moderne kunst die een relatie leggen met maatschappelijke thema's. Ontwikkeld en uitgevoerd voor de opleidingen Social Work en Hbo-Theologie van Hogeschool Viaa.  Volg de module op: @kunstmodule.viaa


 

 

Black Friarday - Elsa Eikema

Op het koopfestijn Black Friday, viert een klooster het feest van de eenvoud. Broeders dominicanen, ook wel ‘Black Friars’ genoemd, legden een gelofte van armoede af. Welke rijkdom is daar in te vinden, en wat kunnen we daar van leren? Via een belevingsroute in de kerk kunnen bezoekers op Black Friarday daar naar op zoek. Ontwikkeld en uitgevoerd door Elsa Eikema in opdracht van Dominicanenklooster Zwolle.


 

Een Nieuw Christendom - Melvin Vlot

Aan de hand van theologen als Brian McLaren, Peter Rollins en Rob Bell komen mensen die al dan niet geloven bij elkaar om te praten over de toekomst van het christendom. Niet om tot conclusies te komen, wel om inspiratie te vinden en cynisme te voorkomen. Soms een feest van herkenning, soms een gezonde bron van vervreemding, maar altijd prikkelend. 


 

'Zet je idealen om in actie!' - Melvin Vlot

Een cursus over idealisme, activisme en initiatief nemen. Op de vier avonden van deze cursus leer je over vormen van actieve inzet voor rechtvaardigheid, je ontdekt waar je eigen idealen en frustraties liggen en onderzoekt verschillende manieren om daar concrete vorm aan te geven. Door prettige werkvormen, interactie en vele anekdotes wordt het volgen van de cursus een persoonlijke reis die je niet makkelijk onveranderd laat. Uitgevoerd en ontwikkeld met Rikko Voorberg in samenwerking met Holy Hub.


 

 

De zegen van twijfel - Rosanne Hofman

Een gespreks- en ontdekkingsgroep rondom 'De zegen van twijfel'. Aan de hand van rituelen, literatuur en gesprek onderzoeken we onze (geloofs)twijfel en wat het ons te brengen heeft. Zo bouwen we bijvoorbeeld ons eigen altaar voor de onbekende God en hangen we onze afgescheurde overtuigingen aan de wilgen. Ontwikkeld en uitgevoerd voor het Dominicanenklooster Zwolle


 

Viaa uit de kast - Rik Zweers

Een foto en verhalenexpositie van uit de kast verhalen van studenten en medewerkers van hogeschool Viaa rond coming out day. Het uitgangspunt: wat kunnen we leren van homo's en lesbiennes over jezelf laten zien van achter de buitenkant. In samenwerking met fotograaf Daisy Ranoe.


 

Boetekleed - Anne Doornkamp

Een activistisch performance art in het centrum van Zwolle. Het boetekleed wordt aangetrokken om sorry te zeggen voor waar het christendom tekort schiet. In plaats van hun handen ervan af te trekken, willen ze schuld belijden. Ontwikkeld en uitgevoerd door vier jonge theologen, o.a. Anne Doornkamp. Klik hier voor filmbeelden van deze performance.


 

Sorry - Anne Doornkamp

Een spoken word om ruimte te geven aan lhbtqia+-ers die door christelijke normen beperkt werden om hun leven te leven. Hiermee wordt er gehoor gegeven aan de pijn en klinkt er een oproep aan iedereen om te reflecteren op ons geloof en onze overtuigingen.


 

Burn-out viering - Rosanne Hofman

Op een doodgewone zondagmiddag. In een grote oude kerk. Stil staan bij je burn-out en je afvragen of het iets is om te vieren. Met ruimte voor een kunstritueel, een ervaringsverhaal, een verhaal over een oude profeet en stilte. Een concept voor een eenmalige burn-out viering, gericht op studenten, in de inspirerende ruimte van het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle.


Walburg - Bastiaan van de Berg en Rik Zweers

Onderzoek naar de haalbaarheid van een plek die inspireert voor zinzoekers in de oude pastorie van de Dominicuskerk in Tiel. Samen ontwikkelden we het concept Walburg. Een plek waar het fijn vertoeven, verwonderen en veranderen is. Net zoals de middeleeuwse pelgrim ooit naar dezelfde plek kwam in de hoop op voorspraak van St. Walburg ook een wonder mee te maken. Logo door Kameleonontwerp.